MIA en Vamil

Wat zijn de MIA en VAMIL?
Bij de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen biedt de Milieu-investeringsaftrek (MIA) je de mogelijkheid om je fiscale winst te verlagen en met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) kun je de investering op een willekeurig moment afschrijven. De MIA en VAMIL zijn twee verschillende regelingen maar worden vaak gecombineerd.

Wie kan gebruik maken van de MIA en Vamil?
Nederlandse bedrijven die investeren in een bedrijfsmiddel dat op de milieulijst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staat, kunnen gebruik maken van de MIA en Vamil. Het maakt niet uit in welke sector je actief bent.

Waarvoor krijg je de MIA en Vamil?
De MIA en Vamil zijn in het leven geroepen omdat de overheid de aanschaf van milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen wil bevorderen. Je krijgt hiermee fiscaal voordeel als je investeert in bedrijfsmiddelen die zijn opgenomen op de Milieulijst die de overheid jaarlijks publiceert. Hierop staan alle bedrijfsmiddelen vermeld die een positieve bijdrage leveren aan het milieu en hoeveel procent van de investering je mag aftrekken van de winst. Je kunt in aanmerking komen als je investeert in apparaten of processen die stiller, efficiënter, schoner of op een andere manier milieuvriendelijker zijn dan wat gangbaar is.

Wat leveren de MIA en Vamil op?
Het MIA-budget voor 2023 bedraagt het € 192 miljoen. Maximaal 45% van de kosten van een milieuvriendelijke investering kun je, naast reguliere afschrijvingen, extra aftrekken van de fiscale winst. Voor Vamil is in 2021 € 25 miljoen beschikbaar. Bij deze regeling kun je maximaal 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven van de fiscale winst.
Afhankelijk van het type investering en de codering in de Milieulijst, kun je de fiscale regelingen MIA en Vamil combineren. Onze ervaren specialisten informeren je hier graag verder over.

De MIA aftrekpercentages blijven in 2023 gelijk, namelijk 27%, 36% en 45%. Het MIA-budget wordt voor de periode 2022-2024 jaarlijks met € 30 miljoen verhoogd.
Het jaarlijkse budget voor de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) blijft constant op € 25 miljoen.

Wat kunnen wij voor je betekenen?
Met ons team ervaren specialisten ondersteunen en begeleiden wij je graag bij het waarmaken van jouw plannen, groei-ambities en innovatiedoelen. Wij bieden je daarvoor onder andere volledige ondersteuning bij alle aspecten van het verkrijgen van subsidies. Wij zorgen dat je optimaal gebruik maakt van de juiste subsidie, zonder dat jij daar zelf naar om hoeft te kijken.

Wil je advies over de MIA en Vamil of heb je vragen over andere subsidies? Wij helpen je graag!
+31(0)523 – 30 10 00
info@toplevelpunt.nl