Energie-investeringsaftrek (EIA)

Wat is de EIA?
De energie-investeringsaftrek (EIA) is bedoeld om energiebesparing en de inzet van duurzame energie door ondernemingen te stimuleren. De investering in duurzame, energiezuinige of CO2-reducerende technologie wordt verlaagd door middel van extra belastingaftrek.

Wie kan gebruik maken van de EIA?
Nederlandse ondernemers die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie kunnen gebruik maken van de EIA. Het maakt daarbij niet uit in welke sector je actief bent.

Waarvoor krijg je de EIA?
Investeringen die in aanmerking komen voor fiscaal voordeel staan op de Energielijst die de overheid jaarlijks publiceert. Deze lijst bestaat uit 7 investeringscategorieën:
1. Bedrijfsgebouwen
Bijvoorbeeld; warmtepomp, adiabatische luchtkoeling, HR-glas, isolatie voor bestaande constructies, LED-verlichtingssystemen, HR-elektromotor, systeem voor benutting van afvalwarmte, brandstofcelsysteem.
2. Processen
Bijvoorbeeld; inductie frituurtoestel, energiezuinige koel- en/of vriesinstallatie, vrije koeling van serverruimten of datacenters, energiezuinige ventilator, stoomdroger, energiezuinige UPS, rookgasreiniging voor CO2-bemesting.
3. Transportmiddelen
Bijvoorbeeld; hybride Power Take-Off (PTO) aandrijving, warmteterugwinning op een vaartuig voor de binnenvaart, zijafscherming, lichtgewicht laadbak voor bedrijfswagens.
4. Duurzame energie
Bijvoorbeeld; zonnecollectorsysteem, zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking, ketel of kachel gestookt met biomassa.
5. Energiebalancering
Bijvoorbeeld; opslag van elektrische energie, intelligent lokaal energienetwerk (smart grid).
6. Energietransitie
Bijvoorbeeld; elektrische ovens, infraroodpanelen, waterstofbijmenging, warmtenet.
7. Energieadvies
Bijvoorbeeld; maatwerkadvies en CO2-emissiereductieplan.
Daarnaast kan het interessant zijn om je eigen producten op de Energielijst geplaatst te krijgen want dat maakt investering door potentiele afnemers meer haalbaar.

Wat levert de EIA op?
Met de EIA kun je 40% van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dit verlaagt jouw fiscale winst. De regeling levert je gemiddeld 11% voordeel op. Daarnaast heeft de EIA heeft geen invloed op de afschrijving én je hebt een lagere energierekening.

Wat kunnen wij voor je betekenen?
Met ons team ervaren specialisten ondersteunen en begeleiden wij je graag bij het waarmaken van jouw plannen, groei-ambities en innovatiedoelen. Wij bieden je daarvoor onder andere volledige ondersteuning bij alle aspecten van het verkrijgen van subsidies. Wij zorgen dat je optimaal gebruik maakt van de juiste subsidie, zonder dat jij daar zelf naar om hoeft te kijken.

Wil je advies over de Energie-investeringsaftrek of over het plaatsen van een eigen product op de Energielijst, of heb je vragen over andere subsidies? Wij helpen je graag!
+31(0)523 – 30 10 00|
info@toplevelpunt.nl